Water in flessen grootste oplichting ooit

3

Het is een van de grootste oplichtingen van de moderne tijd: water in flessen.

Er worden kapitalen uitgegeven aan bron- en mineraalwater in flessen. Tientallen verschillende merken zijn in allerlei supermarkten te verkrijgen. Op de etiketten staan vaak afbeeldingen van bergen, watervallen en bergstromen die ons moeten doen geloven dat het water direct uit de Alpen getapt wordt, maar in feite komt het merendeel uit exact dezelfde bron als ons kraanwater. Leidingwater komt namelijk meestal ook uit een bron en is dus in feite ook bronwater.

Neem bijvoorbeeld het merk Bar le Duc, deze haalt zijn water uit dezelfde bron als waar een deel van de stad Utrecht zijn water haalt, Sourcy uit de bron van Bunnik en het Albert Heijn thuismerk uit de Bron Hoensbroek. En toch betalen we met z’n allen graag honderden malen meer geld voor water uit een fles dan uit de kraan. Een gemiddelde 1,5 liter fles water in de supermarkt komt op ongeveer 1,50 euro, voor datzelfde geld koop je 1000 liter kraanwater!

Is er dan totaal geen verschil tussen kraanwater en bron- en mineraalwater? Jawel, het grootste verschil zit em in de zuivering. De kwaliteitseisen voor leidingwater in Nederland zijn extreem streng( waardoor er in ons land nagenoeg het schoonste water ter wereld uit de kraan komt). Om dit te bereiken wordt het kraanwater eerst door een waterzuiveringsinstallatie gepompt. Bron- en mineraalwater worden direct bij de bron in flessen gedaan.

Vaak wordt gezegd dat kraanwater schadelijk voor de gezondheid zou zijn omdat er altijd chloor aan toe wordt gevoegd, maar sinds 2005 wordt dit bijna niet meer gebruikt. Tegenwoordig zijn het voornamelijk Ozon en UV-licht die het Nederlandse leidingwater zuiveren. Maar in sommige gevallen, zoals bij een leidingsbreuk, wordt (helaas) chloor gebruikt om het water te desinfecteren. De strenge eisen en controles op ons water, zorgen er echter voor dat de hoeveelheden ervan zeer laag zijn.

En voordat je nu meteen denkt: zie je, daarom is water in flessen beter (en duurder); bron- en mineraalwater vallen onder veel minder strenge eisen dan het water uit de kraan. Hierdoor kan er in deze flessen een veel hoger niveau aan zware metalen en sulfieten zitten, bevat het doorgaans veel zout en kunnen er schadelijke hoeveelheden mineralen in zitten. Het water uit de kraan wordt niet voor niets gefilterd. Daarnaast bevatten veel van de plastic flessen waar het water in geleverd wordt, schadelijke stoffen die jij bij het drinken gewoon binnenkrijgt.

Voor de gezondheid hoef je dus geen water uit flessen te drinken, maar het zou kunnen dat je de smaak van kraanwater niet lekker vindt. Maar realiseer je dan wel dat je 1000 maal meer voor hetzelfde glas water betaalt.

Bron

Share.

About Author

3 reacties

  1. Rick Rienstra on

    Als ik kraanwater drink, krijg ik toch echt een onaangenaam gevoel in mijn maag. Sommige merken flessenwater zijn inderdaad nog erger in hoeveelheden ongewenste elementen. Maar Spa is toch echt een uitzondering. Daar zit een heel laag gehalte van minerale zouten en andere elementen in. Is erg zuiver.

    Ik ben overigens niet verbonden aan de fabrikant. Laat dat duidelijk zijn.

  2. Ben ik het niet mee eens, kraanwater wordt gezuiverd uit rioolwater waarbij medicijnresten achterblijven wat, mensen bijwerkingen bezorgd omdat het micro-organisme zijn en de moleculen zo moeilijk te zuiveren zijn, blijft er altijd microscopisch iets achter, daarom is de fout van de farmaceutische industrie dat het leidingwater zo vervuild is, het beste water is toch bronwater en ook zelfs nog beter uit vulkanisch gesteente vlakbij Ijsland dat water heeft een hogere puurheid van smaak, pas op met de theorie van hier boven, het is gemakkelijk om kraanwater te drinken omdat er microscopisch medicijn moleculen zijn daarom is het goedkoper, als je het drinkt komen de stoffen in je lichaam, bij water uit een fles/pak is dit niet het geval omdat de distributie van water goed loopt kunnen de prijzen rondom de 1,50 blijven, het is dus niet voor niets dat het water uit het buitenland komt dat in de bergen ligt… omdat het geen rotzooi bevat uit rioolwater maar uit een fabriek komt die dat water krijgt en het verpakt, waarop de gezondheid op kraanwater risicovoller is dan uit een fles, nog beter is het uit een pak te drinken dan een fles…

  3. Die Phil lijkt wel onzin uit te kramen.
    Uit rioolwater wordt in de westerse wereld nooit drinkwater gemaakt maar wel uit oppervlaktewater. En de kwaliteit qua smaak van deze laatste is inderdaad niet zo goed en kan inderdaad meer hormoonverstorende stoffen bevatten. Maar de kwaliteit doordat kraantjeswater aan veel strengere normen moet beantwoorden dan flessenwarmer maakt het ook veel veiliger. Eigenlijk mag men in flessenwarmer bijna alles stoppen zolang het maar op het etiket vermeld staat…en wie leest en begrijpt wat er op staat? Nog niet gesproken van de vervuiling door het plastiek van het water in de fles zelf en voor het milieu. ..

Leave A Reply

Open

Online Chat