Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij overgestapt naar Urubin.com. Stap ook over en volg ons daar! Maak u vrij van censuur door Facebook en de rest niet meer te steunen! Klik Hier!

Biologische gewassen bespoten met gif

0

Biologische aardappeltelers spuiten koperoxychloride als bestrijdingsmiddel op hun gewassen om schimmelziekte van het blad tegen te gaan. Het middel is schadelijk voor het milieu en verboden.

Als gevolg van langdurige regenval en relatief koele zomermaanden hebben aardappeltelers dit jaar veel last van de bladschimmelziekte Phytophthora. Percelen zijn al vroeg in het seizoen aangetast. De reguliere telers kunnen met grote moeite de infectie te lijf, voor biologische telers is chemische bestrijding verboden. Sommige biologische telers oogsten dit jaar dan ook slechts 10 tot 15 ton per hectare, tegen 25 tot 30 ton normaal.

Er zijn biologische telers die heimelijk gebruik maken van het bestrijdingsmiddel koperoxychloride, meldt het vakblad Boerderij. Koperoxychloride is giftig en schadelijk voor het milieu en mag sinds 2000 niet meer worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wel mag het middel nog in zeer beperkte doseringen worden toegepast als bladmeststof. Sommige biologische aardappeltelers maken misbruik van die uitzondering door koper in verhoogde doseringen toe te passen.

De telers maken gebruik van het verboden middel omdat in Nederland geen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen tegen Phytophthora zijn toegelaten. Koperoxichloride is lang niet zo sterk als chemische gewasbeschermingsmiddelen maar kan de schimmelaantasting toch enigszins vertragen. Skal, toezichthouder voor de biologische teelt, zegt niet te kunnen ingrijpen tegen de overtreders omdat gebruik van het bestrijdingsmiddel ,,juridisch niet hard te maken is.”

De biologische sector is ‘tegen het oneigenlijk gebruik van koper’, meldt de belangenorganisatieBionext. ‘Waar de gangbare aardappelteler met chemische-synthetische gewasbeschermingsmiddelen kan spuiten, rest de biologische teler niets anders dan het aangetaste blad weg te branden en genoegen te nemen met een kleinere oogst.’ Voor de consument betekent het dat er kleinere en duurdere bio-aardappels in het schap komen te liggen.

Ook boerenorganisatie LTO Nederland weet dat het gebeurt en keurt het gebruik van koperoxichloride als bestrijdingsmiddel af. ,,De regels zeggen hoe je koper als bladbemesting mag gebruiken en niet in een veel hogere dosering als bestrijdingsmiddel. Het illegaal toepassen van koper brengt de biologische sector in diskrediet”, aldus Kees van Zelderen, voorzitter LTO Vakgroep biologische landbouw. Supermarktketen AH gaat de bio-aardappelen controleren.

Bron

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen op een natuurlijke wijze Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne, eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek, maar [Lees Verder]

ad2-png
Neusholte problemen natuurlijk oplossen
Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder...]
ad3-png
Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!
Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine, en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder...]
 
Share.

About Author

Comments are closed.

Open

Online Chat

Close
T2W
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux