Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij overgestapt naar Urubin.com. Stap ook over en volg ons daar! Maak u vrij van censuur door Facebook en de rest niet meer te steunen! Klik Hier!

Bubbel in de maak: Nationale studieschuld inmiddels 17,9 miljard euro, stijgt 55 euro per seconde

0

De nationale studieschuld die studenten en oud-studenten bij de overheid in het krijt staan, stijgt met 55 euro per seconde. Nog nooit was de schuld zo hoog en steeg het bedrag zo snel. Dat meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schuldmeter van de studentenorganisatie ISO telt intussen als een dolle. 

Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 nam de studieschuld toe van 13,7 (eind 2014) naar 17,9 miljard. De gemiddelde schuldenaar is DUO inmiddels zo’n 14.000 euro schuldig. Onder de 700.000 studenten met studieschuld zijn er echter ook velen met een grotere schuld. In 2016 telde DUO bovendien zo’n 93.000 problematische schulden.

In reactie op deze cijfers stellen studentenorganisaties het door Rutte2 geïntroduceerde leenstelsel niet ter discussie. Vorig jaar lieten de organisaties nog weten de basisbeurs terug te willen. In april 2016 concludeerde de onderwijsinspectie namelijk dat steeds meer talentvolle kinderen niet meer voor het hoger onderwijs kiezen. Een belangrijke reden zou de afschaffing van de basisbeurs zijn. ‘Talent blijft onderbenut’, schreef de Onderwijsinspectie.

Ook wijzen steeds meer economen op de bubbel die ontstaat door de almaar groeiende studieschuldenberg. De Delftse hoogleraar Jacco Hoekstra berekende in augustus 2014 al de gevolgen van het nieuwe leenstelsel en voorspelde dat het stelsel ‘een enorme bubbel van studieschulden veroorzaakt die weleens oninbaar kan blijken’. Hoekstra vergelijkt de oninbare studieschulden met de oninbare hypotheekschulden die de recente kredietcrisis veroorzaakten. In de VS vormen de miljarden aan groeiende en oninbare studieschulden al een groot probleem.

De studentorganisaties eisen intussen meer transparantie over de investeringen in het onderwijs, een betere informatievoorziening over opleidingen en ten minste het bevriezen van het collegegeld. Als dat nóg verder stijgt gaan veel studenten volgens de voorzitter van het ISO kopje onder. Studentenvakbond Lsvb doet er nog een schepje bovenop. Volgens voorzitter Jarmo Berkhout moet het collegegeld omlaag.

Terwijl internationale economen en instanties als het IMF Nederland al jaren waarschuwen voor de enorme nationale schuldenlast, veroorzaakte PvdA-minister Jet Bussemaker in 2015 nóg meer schulden met haar leenstelsel. Een dure vergissing.

Bronnen: De TelegraafNationale schuldemeter,  NRC Handelsblad

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen op een natuurlijke wijze Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne, eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek, maar [Lees Verder]

ad2-png
Neusholte problemen natuurlijk oplossen
Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder...]
ad3-png
Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!
Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine, en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder...]
 
Share.

About Author

Comments are closed.

Open

Online Chat

Close
T2W
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux