Omdat de grote Social Media sites zoals Facebook, Twitter, etc. in toenemende mate censuur toepassen en gebruikers blokkeren schijnbaar zonder reden anders dan niet welgevallige content zijn wij overgestapt naar Urubin.com. Stap ook over en volg ons daar! Maak u vrij van censuur door Facebook en de rest niet meer te steunen! Klik Hier!

Nederland bouwt een surveillancestaat

0

Wie is de baas op het web? Directeur van het Rathenau instituut Melanie Peters en privacy-expert Xander Bouwman over de rol van overheden, bedrijven en burgers.

“Privacy online gaat al lang niet meer over je foto op het internet”, stelt directeur van het Rathenau Insituut dr. ir. Melanie Peters. “Het gaat om al jouw gedrag op internet en de verzameling van die data. Het gaat niet om jou, maar om je profiel. Als dader, risicokind of nieuwsconsument.” Het vraagstuk rondom digitalisering is dan ook breder dan privacy vs. veiligheid. Onze rechtsstaat, democratie en menselijke waardigheid staan op het spel. Hoe autonoom kan je nog denken, wanneer algoritmes het nieuws bepalen dat je te zien krijgt? Hoe vrij ben je nog wanneer de politie voordat je ook maar iets hebt gedaan, je op basis van een dataprofiel al in de gaten houdt?’

Privacy-expert Xander Bouwman maakt zich zorgen over onze internetvrijheid. Gaan we toe naar een overgecontroleerde samenleving met brave volgzame burgers?

Is privacy op internet een illusie? Xander Bouwman vindt van niet. Privacy betekent niet dat je helemaal anoniem moet zijn of je offline moet terugtrekken in een hutje in het bos, maar dat je zelf kan bepalen met wie je welke data deelt. Daarvoor is meer inzicht nodig in wie data over jou heeft en gebruikt. Internet is al lang niet meer de vrije ruimte zoals die ooit bedacht was. Bedrijven en overheden hebben een grote vinger in de pap en vrijheid van meningsuiting en privé-communicatie staan onder druk. Dat zorgt er ook voor dat we ons anders gaan gedragen. “Je wordt voorzichtiger als je weet dat je gezien wordt”, zegt Bouwman. Social cooling, heet dit effect. Het idee gezien of gevolgd te worden leidt tot zelfcensuur. Onze vrijheden worden niet letterlijk weggenomen, maar je past wel op met wat je deelt of hoe je je gedraagt als je weet dat dit jaren later nog op internet te zien is.

Meer weten? Voor tips en tricks kijk dan eens bij het Privacy Café van Bits of Freedom. De lezing ‘Grenzen aan het internet’ is in het geheel terug te kijkenDit artikel van Nienke de Haan verscheen eerder op Studium Generale Utrecht.

Bron; Sargasso.

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen op een natuurlijke wijze Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne, eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek, maar [Lees Verder]

ad2-png
Neusholte problemen natuurlijk oplossen
Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder...]
ad3-png
Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!
Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine, en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder...]
 
Share.

About Author

Comments are closed.

Open

Online Chat

Close
T2W
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux