dinsdag, september 26

Steeds meer Turkse Nederlanders geven aan dat zij zelfcensuur plegen op social media, uit angst voor repressies vanuit Turkije. Zaman Vandaag sprak drie kritische Turkse Nederlanders over de druk die zij ervaren.

HÜSEYİN ATASEVER

”Turkse Nederlanders die ik al heel lang ken, denken nu opeens twee keer na over wat ze wel en niet op Facebook zetten. Dat is echt niet wat we moeten hebben.” Dat zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) onlangs in een radioprogramma, waarin hij vertelde dat de stemming onder Turkse Nederlanders een dieptepunt heeft bereikt. Vooral sinds bekend werd dat het Turkse consulaat in Rotterdam een kliklijn in het leven heeft geroepen waar Turkse Nederlanders ”beledigingen” aan het adres van president Recep Tayyip Erdoğan kunnen melden en columniste Ebru Umar in Turkije werd opgepakt omdat zij de president ”beledigd” zou hebben, lijken Turkse Nederlanders uit te kijken met wat ze op social media zetten. ”De onvrijheid die in de Turkse samenleving nu te zien is, dreigt geïmporteerd te worden naar Nederland”, aldus Asscher.

”Ik gebruik geen Twitter, maar heb vooral na de corruptieaantijgingen erg kritisch geschreven op Facebook over de Turkse regering. Eigenlijk ben ik nog steeds van mening dat het een stel dieven zijn, maar ik durf het risico niet meer te nemen om zo te schrijven. Ik doe nu rustiger aan”, zegt Adem, een Turks-Nederlandse bedrijfsadviseur uit Amsterdam. Hij is al een tijdje bezig om zijn Facebook-pagina een ”grote schoonmaak” te geven. ”Ik zie dat ik heel veel dingen heb gedeeld waarvan ik nu denk ‘dat had je beter niet kunnen doen’. Ik had nooit gedacht dat de situatie in Turkije zo erg uit de hand zou lopen.”

Hasan, student aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vertelt dat hij kritisch is over Erdoğan op social media. Onlangs twitterde hij het satirische gedicht van cabaretier Theo Maassen over Erdoğan. ”Vooral toen ik hoorde van de ‘kliklijn’ wist ik dat het ook in Nederland zomaar uit de hand kan lopen. Ik laat me echter niet intimideren; niet door de ‘lange arm’, maar ook niet door AKP’ers die hier in Nederland leven, maar niets moeten hebben van de vrijheid van meningsuiting of de democratie. Zolang ze me niet hebben opgepakt, ga ik gewoon door met mijn kritiek.” Hasan vertelt dat sommigen van zijn vrienden inmiddels zijn overgegaan op fake accounts, omdat ze liever niet op een lijstje gezet willen worden. ”Ze zetten dan onschuldige foto’s of berichten op Facebook, bijvoorbeeld hun selfiesofzo, via hun eigen account, en gebruiken voor de meer gevoelige kwesties een ander account. Ik weet hoe ver Erdoğan kan gaan, dus neem ik het ze niet kwalijk.”

De Rotterdammer Mehmet denkt dat de kliklijn een grote impact heeft gehad op wat Turkse Nederlanders zeggen en schrijven. ”Ik vind dat je ondanks alles altijd moet zeggen waar het op staat, maar ik merk zelfs bij mezelf dat ik toch ergens in mijn achterhoofd voorzichtiger ben geworden vanwege  de recente arrestaties.” Mehmet is geschrokken van het grote aantal opgepakte ”Erdoğan-beledigers”. ”Bij voorgaande presidenten zijn de aantallen niet zo groot geweest. Dat laat zien dat Erdoğan echt niet tegen kritiek kan.”

Meer dan 2.000 mensen zijn of worden vervolgd in Turkije omdat zij Erdoğan ”beledigd” zouden hebben. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken waarschuwde eerder dat hij ”geen garanties” kon geven aan Nederlandse Erdoğan-critici die van plan zijn naar Turkije te gaan.

Bron

Share.